Viisi asiaa, joiden pitää löytyä yhdistyksen kotisivulta

Kuvalähde: www.wordle.net

Otan härkää sarvista ja tiivistän jälleen ison aiheen: kotisivujen sisällönsuunnittelun. Isäni opetti minulle muinoin, että laadukas ja napakka teksti mahtuu aina yhdelle A4:lle. Here we go.

Suunnitelkaa sivusto huolellisesti. Pohtikaa huolella kotisivujenne tarkoitus. Onko se jäsenhankinta, tiedotus vai työn vähentäminen? Ja missä tärkeysjärjestyksessä?

Kenelle sivusto on tarkoitettu? Kuka sivustolla käy? Nykyiset jäsenet, tulevat jäsenet, hallitus, sidosryhmät, media ja (jälleen), missä tärkeysjärjestyksessä? Mikä puhetyyli sopisi parhaiten sivustolle? Tähän vaikuttaa esimerkiksi yhdistyksen tyyppi, kotipaikka ja jäsenten ikä- ja sukupuolijakauma. Erilaisia puhetyylejä ovat muun muassa virallinen, rento ja murteellinen. Harrastusyhdistys Savosta kaipaa eri puhetyyliä kuin ammattiyhdistys Helsingistä. Sopiva tyyli löytyy usein virallisen ja rennon välimaastosta. Vakuuttava pitää olla, mutta ei liian jäykkis.

Mikä on tärkein ja etsityin sisältö kotisivuillanne? Tämä selviää vaikkapa tekemällä jäsenkysely tai haastattelemalla sivuston kävijöitä. Myös mahdollisen vanhan sivuston kävijätilastoinnin analysoinnista on hyötyä. Mikäli yhdistyksen jäsenet kysyvät aina samoja asioita puhelimessa, kannattaa miettiä, puuttuuko kotisivuilta kenties jotakin sisältöä.

Muita tärkeitä suunnittelussa huomioitavia seikkoja ovat responsiivisuus ja navigointivalikko. Kaikkien kotisivujen oletetaan nykyisin toimivan hyvin mobiililaitteissa, eli kännyköissä ja tableteissa. Tämä puhuu yksinkertaisten, vähän sisältöelementtejä sisältävien sivustojen puolesta. Suosittelemme navigointivalikkoon 4–8 eri valintaa. Yleensä yhdistyksiltä tulisi löytyä ainakin seuraavat: Etusivu, Yhdistys, Tapahtumat, Jäsenyys, Ota yhteyttä ja In English.

Entäpä ne viisi asiaa, joiden pitää löytyä yhdistyksen kotisivulta, mielellään mahdollisimman helposti?

  1. Yhdistyksen kuvaus. Etusivulla oleva tekstimuotoinen kuvaus, joka on muotoiltu myös hakukoneita varten.
  2. Etusivun tunnelmakuva/animaatio, joka paljastaa yhdistyksen olemuksen sielun.
  3. Tietoa jäsenyydestä. Miten liittyä helposti ja miksi (jäsenedut)?
  4. Yhteystiedot. Tässä riittää yksi pääkontakti ja tämän sähköpostisoite ja puhelinnumero. Hallituksen tiedot kannattaa laittaa omalle sivulle.
  5. Yhdistyksen oma persoonallinen juttu. Tämä voi olla esimerkiksi tapahtuma, paikka, henkilö tai maskotti.

Noudattamalla näitä ohjeita pääsette jo pitkälle yhdistyksen kotisivujen sisällönsuunnittelussa. Mikäli oma aika, mielenkiinto tai kompetenssi eivät riitä kotisivujenne sisällönsuunnitteluun, olemme käytettävissänne.

Kuten saatoit huomata, ainoastaan sivusin sivuston ulkoasua tässä kirjoituksessa. Aion nimittäin julkaista täällä lähiaikoina kokonaan oman jutun ulkoasusuunnittelusta yhdistysten kotisivuille.

Oikein nautinnollista työviikkoa kaikille!

PS. Jos yhdistyksenne käyttää kotisivujen päivitykseen tai jäsenrekisterinhallintaan Yhdistysavainta tai Sporttisaittia, tiedoksi, että järjestämme noihin liittyviä päivittäjäkoulutuksia. Ilmoittaudu koulutuksiimme tästä.

 

SoMe

Olisiko tästä artikkelista apua muille? Jaa artikkeli:

li tw ma fb

Mielipiteesi

Mitä pidit artikkelista "Viisi asiaa, joiden pitää löytyä yhdistyksen kotisivulta" ?

Täynnä asiaa! 
66% 66% 
Syntyi uusia ideoita ja johti toimenpiteisiin 
33% 33% 
Meni täysin yli hilseen! 
0% 0% 
Aivan liian itsestäänselvää 
0% 0% 

Keskustelua ja palautetta blogiartikkelista

Ei yhtään keskustelua käynnissä.

Seuraa meitä Somessa:

SoMe
tw fb

Tilaa Nettitiimin uutiskirje

*Pakollinen tieto