Hyvien kotisivujen päivittäminen = helppoa kuin heinänteko (1.7.2015)

Moniverso - on helppoja ja vaikeita kotisivujen julkaisujärjestelmiä

Kirjoitin tämän artikkelin niiden yhdistyksien hallitusten jäsenille, jotka pohtivat yhdistyksensä kotisivujen uudistusta. Otan tässä artikkelissa kantaa yhteen hyvin tärkeään seikkaan, joka tulee ottaa huomioon kotisivuprojektissa: sivuston helppokäyttöisyyteen.

Kuka ehtii ja ylipäätään haluaa enää koodata kotisivuja ja leikkiä tiedostojen kanssa? Tämän päivän modernit yhdistykset käyttävät sivustojensa päivittämiseen selaimessa toimivaa ohjelmaa, jota kutsutaan julkaisujärjestelmäksi. Tällaisia ovat esimerkiksi WordPress, Drupal, Joomla ja Yhdistysavain. Julkaisujärjestelmän ansiosta päivittäjä kykenee keskittymään sivuston sisällönmuokkaukseen teknisen puuhailun sijasta.

Mitä konkreettista hyötyä yhdistykselle on järjestelmän helppokäyttöisyydestä?

  • Ajan ja rahan säästö. Sivut pystyttää nopeasti, ja niitä on helppo päivittää.
  • Jaettu päivitysvastuu. Entäpä jos koko hallitus osaisi päivittää sivustoa?
  • Jatkuvuus. Aktiivihenkilöt vaihtuvat joskus, jolloin herää kysymys siitä, kuka osaa päivittää sivuja.

Yhdistysten kannattaa valita esimerkiksi kotisivu-uudistuksen yhteydessä helppokäyttöinen järjestelmä, jossa suunnittelun lähtökohtana on ollut nimenomaan yhdistysten tarpeet. Suurin haaste valinnassa piilee siinä, että lähes jokainen saatavilla oleva julkaisujärjestelmä väittää olevansa helppokäyttöinen. Älkää menkö lankaan. Tässä muutamia täsmäkysymyksiä, joilla voitte yhdistyksessänne yrittää seuloa jyvät akanoista ja vertailla eri järjestelmien helppokäyttöisyyttä.

Asennukset. Tarvitaanko sivuston pystytysvaiheessa asennuksia omaan palvelinympäristöön? Tämä vaatii kotisivutilan tilaamista, aikaa ja valmistelua. Mieluiten siis ei, jollei sille ole painavaa perustetta, kuten oma tietokanta tai sovellus.

Päivitykset. Huolehtiiko päivittäjä itse ohjelmistopäivityksistä? Tässä on päivittäjällä iso vastuu, koska päivitykset vaikuttavat koko sivuston tietoturvaan. Meidän mielestämme päivityksen kuuluisi olla järjestelmätoimittajan vastuulla, ja siitä on jopa ihan OK maksaa. Suurimmalle osalle käyttäjistä niin sanottu suljettu palvelinympäristö on turvallisin ratkaisu.

Koodi ja tiedostot. Onko päivittäjän välttämätöntä pelata näiden kanssa? Ennen vanhaan joku koodasi sivut ja siirsi tiedostot palvelimelle. Tästä johtuen kotisivujen tekeminen oli joskus webmastereiden hommaa. Ei kuitenkaan enää. Koodit ja tiedostot kuuluvat nyt kellariin. Ne, jotka niiden kanssa haluavat leikkiä, pääsevät kyllä niihin käyttöliittymän kautta käsiksi (tietoturvaa vaarantamatta).

Säädettävyys. Pystyykö jokaista pientä yksityiskohtaa säätämään järjestelmässä? Tarvitseeko edes pystyä? Mitä enemmän säätöjä, sitä vaikeakäyttöisempi järjestelmä on, koska siinä on enemmän ihmeteltävää ja haettavaa. Vertaapa vaikka auton ja lentokoneen ohjaamista. Lentokoneessa on enemmän mittareita ja hanikoita kuin autossa, joten sitä on vaikeampi ohjata kuin autoa.

Muut yhdistykset. Tärkeintä on mielestäni se, mitä järjestelmää muut yhdistykset käyttävät ja montako päivittäjää heillä on. Miten he kokevat oman järjestelmänsä? Syntyykö paniikki, kun päivittäjä vaihtuu? Kotisivujen päivittämisen pitää tänä päivänä onnistua kaikilta perustietokonetaidot omaavilta henkilöiltä.

Tappeletko mieluummin monimutkaisten kotisivujen kanssa kynttilänvalossa kuin tapaat ystäviä tai katsot televisiota? Helppo päivitettävyys on meidän mielestämme yksi keskeisempiä tavoitteita yhdistyksen kotisivuprojektissa. Kerron piakkoin muista tavoitteista blogikirjoituksissani ja Twitter-tililläni.

Onko kotisivuprojekti ajankohtainen aihe yhdistyksellesi? Lataa ilmainen kotisivujen tilaajan muistilistamme tai ilmoittaudu tästä yhdistyksien kotisivujen päivittäjille tarkoitettuun koulutukseemme.

SoMe

Olisiko tästä artikkelista apua muille? Jaa artikkeli:

li tw ma fb

Mielipiteesi

Mitä pidit artikkelista "Hyvien kotisivujen päivittäminen = helppoa kuin heinänteko"?

Täynnä asiaa! 
33% 33% 
Syntyi uusia ideoita ja johti toimenpiteisiin 
33% 33% 
Aivan liian itsestäänselvää 
33% 33% 

Keskustelua ja palautetta blogiartikkelista

Ei yhtään keskustelua käynnissä.

Seuraa meitä Somessa:

SoMe
tw fb

Tilaa Nettitiimin uutiskirje

*Pakollinen tieto